A 2016-os évem nem volt egyszerű. Április környékén állandósultak a vakbél tájéki fájdalmak, és a folyamatos emésztési zavarok, ezért az asztalra csaptam, hogy ez így nem mehet tovább, utána járok, mi a gond. Attól tartottam, hogy vakbélgyulladás (kiműtik, összevarrják, három hétig nem fagottozhatsz, nehogy szétnyíljon stb. ...). Elmentem a háziorvoshoz, aki tovább küldött a sebészhez, aki tovább a nőgyógyászatra, aki vissza a sebészhez, aki hasi ultrahangra és így tovább... Minden orvosnál kaptam beutalót 2-3 másikhoz. Már teljesen kezdtem feladni, mert ha mindenhonnan 3 beutalóval jövök el, akkor ennek sosem lesz vége... Aztán csak eljutottunk a végére, ami a gasztroenterológus (magán) rendelője volt. Persze ott is alaposan körbejártunk mindent (vérvétel, allergia vizsgálat, uh, ct), amikor arra a döntésre jutottunk, hogy csináljuk meg a vérvételt, amiből kiderül, hogy intoleráns vagyok-e valamire. Nem volt olcsó mulatság, de végre meglett az eredmény. Október végére kiderült hogy intoleráns vagyok néhány gabonafélére (búza, árpa, kukorica, gliadin), a létező összes tejtermékre (nem laktóz (tejcukor), hanem tejfehérje), tojásfehérjére, és még egy-két dologra (manióka, aloe-vera, mogyoró). Ha ezt bárkinek is elmesélem - jogosan - az a kérdése, hogy mégis mit eszel? Én is így voltam, amikor kézhez kaptam az eredményeimet, sírni tudtam volna, ahogy eszembe jutottak a dolgok, mit nem ehetek (csoki... nutella... péksütik... fornetti.. joghurt.. minden amiben túró van (pedig hogy imádom a túrós palacsintát, meg a gyümölcsös túrótortákat nyáron... vagy csak egy tál túrót gyümölccsel).. pizza, mert hát lisztes is meg sajt is van rajta). Először jön a kétségbeesés. Végigjársz minden webshopot és bioboltot, és mindent megveszel, mert örülsz neki, hogy "ez jó nekem". Ezután nálam a kísérletezés jött, melyik liszt hasonlít leginkább a búzalisztre, hogy lehetne minden olyan, mint az "eredeti".
(Bár nálam ugye a glutén a legkisebb probléma... :) )
Gondoltam, ha már úgyis annyit facebookozok, akkor keresgélek, mert nincs olyan, hogy nincs segítség. Találtam egy nagyon jó gluténmentes (továbbiakban GM) és egy tejallergiás csoportot. A recepteket mixelem, igyekszem eltanulni melyik lisztet mivel kell keverni, hogy mondjuk szeleteléskor ne essen atomjaira egy kenyér, igyekszem kitanulni, hogy hány tojás sárgájával lehet nagyjából helyettesíteni egy egész tojást, hogy viselkednek a növényi tejek stb.
És most jöjjön a válasz a címsorban szereplő kérdésre - a konyha menüpontot azért hoztam létre, hogy megoszthassam veletek a kedvenc, és leginkább bevált receptjeimet. Meg szeretném mutatni, hogy attól, mert valami mentes, még nem rossz, lehet nagyon finom és egészen tud hasonlítani a "normálisra" :) Emellett szeretnék néha "csak úgy" posztokat írni pl.: arról, mit mivel helyettesítek, vagy mi a tapasztalatom egy-egy rendeléssel kapcsolatban. Nem szeretnék átcsapni gasztro blogba, mert ez mégse erről szól, de még a legelső bemutatkozó posztban jeleztem, hogy a kézműves dolgok mellett helyet fog kapni minden, ami érdekel, amit szívesen megosztanék veletek. Ez most nagyon érdekel, eléggé kitölti a mindennapjaimat, és nagyon szívesen megosztom veletek! :) Szükségetek sose legyen rá, de még kerülhettek abba a helyzetbe, hogy "speciális igényű" vendégetek érkezik, és higgyétek el, nagyon jó érzés, ha nem csak a pohár víz és a szalvéta az, ami mentes :D
(És tej és tojás sincs benne :D )
És mi történt október óta? :) Nincsenek görcsök, korrekt az emésztésem, a vakbelem köszöni jól van és a helyén van, és a homlokom - ami már úgy nézett ki, mint valami rossz kamaszé - teljesen pattanás mentes. Sokan pénz lehúzós kamu vizsgálatnak tartják ezt az intolerancia vizsgálatot (foodtest.hu), de engem a diéta hatása meggyőzött :)
(Mondanám, hogy fogytam is, de ez így ebben a formában nem igaz. Először hirtelen lement 4-5 kg, de mérleg szerint vissza is jött, de valahogy "átrendeződött" rajtam).